Statens naturoppsyn gir seg ikke i lefsebjørn-saken

Bildet øverst i artikkelen viser en bjørn felt i Snåsa 2. september. Foto: Statens naturoppsyn

Den 1. desember kunne NRK meddele at saken om en bjørn tatt ut på skadefelling, og som under obduksjon viste seg å ha spist noe som kunne være lefse eller smørgrøt, var henlagt av politiet i Trøndelag.

Det var 2. september at en bjørn ble skutt av et lokalt skadefellingslag i Snåsa i Trøndelag etter omfattende skader på sau i Snåsa og nabokommunen Steinkjer.

VG meldte 14. oktober at Statens naturoppsyn (SNO) hadde levert en anmeldelse til politiet etter at det under rutinemessige undersøkelser hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) var blitt funnet 4,5 kilo av et stoff som lignet smørgrøt eller lefse i magen på bjørnen.

Seksjonsleder i SNO Veronica Sahlén opplyser mandag overfor Rovdyr.org at saken fortsatt ikke er over.

– Vi har formelt avbrutt klagefristen og har saken til vurdering fortsatt, dermed kommenterer vi den ikke ytterligere nå, skriver Sahlén i en e-post.

Når klagefristen avbrytes, innebærer det at SNO kjøper seg mer tid til å argumentere imot henleggelsen.

Når SNO ikke vil kommentere ytterligere, får heller ikke Rovdyr.org svar på følgende spørsmål: I NRK sin artikkel framkommer det at mageinnholdet til bjørnen er blitt kastet. Innholdet i magesekken på bjørnen er formodentlig sentralt bevis i en mulig straffesak. Hvorfor er det blitt kastet?

Veronica Sahlén, seksjonsleder i Statens naturoppsyn. Foto: Svein Egil Hatevik

Det er ikke tillatt å legge ut mat til store rovdyr som bjørn.

I NRK-artikkelen fra tidligere i desember forklarte politiadvokat Amund Sand ved politiet i Trøndelag at saken var henlagt fordi politiet ikke hadde noen holdepunkter for at bjørnen vitterlig hadde spist lefse.

– Vi har heller ingen informasjon om hvor det i så fall skal ha skjedd eller hvem som kan ha gitt den lefse eller lignende mat, sa Sand til NRK.

Rovdyr.org har omtalt bjørnesituasjonen i Snåsa, Steinkjer og Verdal gjennom en rekke artikler i sommer og høst: