Åttende ulvefelling innenfor ulvesona søndag

– Det er felt én ulv i dag, opplyser mediekontakt for fellingslaget i Rafjellet John Amundgaard til Rovdyr.org. 

Dermed er det søndag felt fire ulver til sammen i reviret Rafjellet, som ligger i Grue og Kongsvinger kommuner i Innlandet. Det er to dyr igjen av kvota på seks ulver. 

Statens naturoppsyn har vært på rutinekontroll på fellingsstedet og opplyser at det mest sannsynlig er ledertispa i flokken som er felt. Den veide 37,7 kilo og ble skutt rundt klokka  09.45.

I skrivende stund snør det i området, noe som gir bedre sporingsmuligheter og dermed også gode forutsetninger for å få fylt hele kvota.

Tre revirer kan tas ut

Myndighetene har åpnet for lisensfelling av alle dyra i tre ulverevirer innenfor ulvesona, som er forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge: Det helnorske reviret Rafjellet og de to grenserevirene Fjornshöjden og Rømskog i et felles fellingsområde i kommunene Aurskog-Høland i Akershus og Marker i Østfold.

Det er felt fire ulver med tilhørighet til Fjornshöjdenreviret. Dermed er det til sammen felt åtte ulver under lisensjakta innenfor ulvesona av ei samlet kvote på 13 dyr.

Lisensfelling av ulv begynte 1. januar innenfor ulvesona og kan vare til og med 15. februar. Utenfor ulvesona begynte lisensfellingsperioden 1. desember, og her er to ulver skutt. Her varer lisensfellingsperioden ut mai måned.

Statsrådsbesøk

Fellingslaget fikk torsdag besøk av landbruksminister Geir Pollestad (Sp). Der var blant annet sabotasje mot lisensfellingen tema. Aktivister har blant annet revet ned flaggliner, som benyttes for å redusere sannsynligheten for at ulvene forlater områder hvor fellingsmannskapet har kontroll på dem.

Enkelte i fellingslaget i Rafjellet melder også om at såkalte fotangler skal ha blitt strødd rundt på private eiendommer, skriver NRK. Fotangler er små, spisse metallkonstruksjoner som har til hensikt å punktere bildekk.

– Det er fullstendig uakseptabelt, rett og slett. Det er viktig å si at dette ikke er noe jegerne gjør fordi de har funnet på det selv. Dette er å følge opp vedtatt politikk. De gjør en jobb på vegne av storsamfunnet på dugnad, og da å bli utsatt for sabotasje, det er fullstendig uakseptabelt, sier Pollestad til NRK.

Amundgaard setter stor pris på statsrådsbesøket.

– Jeg skrøt veldig av dem som kom og satte seg inn i forholdene på grasrotnivå. Det er oppmuntrende for oss. Det kom folk fra to departementer – landbruk og miljø. Først hadde vi en innendørs økt, og siden viste jeg dem hvordan vi jobber ute i felt, sier han.

Et drøyt hundretalls personer har deltatt i fellingsarbeidet i Rafjellet.

– Jeg forklarte også hvilken enorm frivillig innsats som legges ned av særlig drivere og sporere. Vi har 350 000 dekar å drive felling på, og det å kjøre rundt og flagge inn tar mye tid, sier Amundgaard.

Andreas Bjelland Eriksen (Ap) er klima- og miljøminister. Foto: NTB kommunikasjon/Statsministerens kontor

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) har offentlig oppfordret aktivistene til å slutte med ulovlige aksjoner og hærverk.

– Det synes jeg ikke vi skal være bekjent av i Norge, sier han til VG.

– Jeg har full respekt for at mange ønsker å utfordre rovdyrforvaltningen, men det gjør man gjennom demokratiske prosesser som å aksjonere foran Stortinget og være tydelig i media, ikke gjennom ulovlige aksjoner som kan være direkte farlig for de som gjør jobb for fellesskapet, sier Eriksen til avisa.