Femte ulven felt i Rafjellet mandag

Bildet øverst i artikkelen viser ulven som ble felt mandag. Foto: Fellingslaget i Rafjellet

Det er felt én ulv i Innlandet mandag. Det er snakk om et yngre hunndyr på 31,2 kilo, opplyser Statens naturoppsyn, som har vært på rutinekontroll på fellingsstedet. 

– Vi hadde ikke så stort mannskap i dag, og det har vært kaldt og litt vanskelig. Ulven smatt ut av ringen, og vi måtte flagge den inn på nytt. Men folk jobber og står på, så da lyktes vi klokka 12.50, sier mediekontakt for fellingslaget i Rafjelletreviret John Amundgaard til Rovdyr.org.

Dermed er det felt fem ulver til sammen i reviret Rafjellet, som ligger i Grue og Kongsvinger kommuner i Innlandet. Statsforvalteren i Innlandet har satt ei kvote på seks dyr i reviret, og det er ett dyr igjen på kvota. Et dyr som antas å være ledertispa i Rafjellet ble felt søndag.

Fellingen skjedde som del av bestandsreguleringen innenfor ulvesona på Østlandet, som er forvaltningsområdet for ulv i Norge. Lisensfellingsperioden innenfor ulvesona varer fra 1. januar til 15. februar.

Forvaltningsområdet for ynglende ulv dekker deler av Innlandet og Akershus fylker. Hele Oslo og Østfold inngår også i ulvesona. Kart: Miljødirektoratet

Myndighetene har åpnet for lisensfelling av alle dyra i tre ulverevirer innenfor ulvesona: Rafjellet, Fjornshöjden og Rømskog. 

Lenger sør i forvaltningsområdet er det felt fire ulver i det felles jaktområdet for grenserevirene Fjornshöjden og Rømskog i Aurskog-Høland og Marker kommuner. Siste felling her var 7. januar. Her er kvota satt til ni dyr, to i Rømskog og sju i Fjornshöjden.

Totalkvota for de tre revirene er på 15 dyr, og av dem er hittil ni skutt. Statsforvalterne kan utvide kvotene hvis det tilkommer informasjon om flere ulver i de ulike ulveflokkene.

Lisensfelling av ulv i Sverige begynte 2. januar, og her er det gitt kvote på 36 ulver fordelt på seks revirer. 

Mandag var antallet felte ulver kommet opp i 34, ifølge avisa Svensk Jakt, men det har blitt felt én ulv mer enn kvota på 12 i det felles jaktområdet for revirene Tångeråsa og Villingsberg i Örebros län. Dermed er det fortsatt tre ulver igjen på kvotene. Jakta er avsluttet i fire av de seks revirene hvor det var åpnet for felling.