Bildet øverst i artikkelen viser en kongeørn fotografert på Tyin torsdag 5. september. Miljødirektoratet konkluderer med at dette er samme ørn som ble avlivet i Orkland 7. september. Foto: Joachim Farstad/Jacob Axel Lindström
– Angrepene på mennesker den siste tida har utvilsomt vært en stor belastning for dem som har blitt utsatt for dem. Men om disse hendelsene gjør at vi kan få en mer perspektivrik debatt om ørn, kommer det i det minste noe positivt ut av saken, sier Åsmund Ystad, daglig leder i Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk.
Under landsmøtet i juni vedtok Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk flere politiske uttalelser. Én av dem omhandlet ørn:
«Store ørnebestander utgjør en alvorlig utfordring for beitenæringene i Norge. I tillegg er ørn en stor predator på andre arter, blant annet sjøfugler, og forholdet mellom rovfuglene og byttedyrene er i ubalanse. Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk krever en aktiv forvaltning og bestandsregulering av ørn.»
– I Norge har det altfor lenge vært et politisk tabu å diskutere forvaltning og bestandsregulering av ørn. Men i løpet av det siste året har det skjedd bevegelser på området, særlig knyttet til ørnepredasjon på tamrein. Den sittende regjeringen har begynt å vise mer interesse for samenes erfaringsbaserte kunnskap, sånt som man tilegner seg av å være ute og passe på reinflokken daglig, år ut og år inn, gjennom generasjoner, sier Ystad.
Han viser til konsultasjoner mellom Sametinget, Norske reindriftssamers landsforbund og Klima- og miljødepartementet som har pågått gjennom årets første halvdel, og som Rovdyr.org har omtalt i sommer.
– Det vil uten tvil være et skritt i riktig retning å få mer av denne kunnskapen inn i forvaltningen. Vi ser også at naturen er i endring, etter alt å dømme nært knyttet til klima, og endringene går gjerne raskere jo lengre nord man kommer, sier Ystad.
– Det er viktig å ha et pragmatisk forhold til disse endringene. Å bryte tabuet rundt forvaltning av ørn kan vise seg å bli avgjørende for at hensynet til andre arter blir ivaretatt, legger Ystad til.
Uro flere steder i nord
NRK skrev i august om ørdfører Tor Erik Labahå i Vardø i Finnmark. Han har sendt bekymringsmelding til Klima- og miljødepartementet. Meldingen inneholder et varsko om at havørnene gjennom flere år har spolert hekkesesongen for rødlistede sjøfugler på Hornøya i kommunen. Labahå ønsker at politikerne skal åpne for å felle ørn.
Lenger sør har Kim Haugan Schei, gruppeleder for Senterpartiet i Nordland fylkesting og dessuten leder i Rovviltnemnda i Nordland, tatt til orde for forvaltning av kongeørn. Han er urolig både for sjøfugl og beitebruk.
– Vi har nådd grensa for lenge siden. Nå er det på høy tid å få fjernet trusselen og ta ut langt flere ørner, sa Schei i en pressemelding i juni,
DNA-analyser ga ikke svar
Miljødirektoratet melder fredag at de har utført bildeanalyser som gjør det mulig å slå fast at det er samme ørn som har hatt nærkontakt med mennesker i Vang, Holtålen og Orkland kommuner. Ørna ble felt lørdag etter å ha påført skader på ei halvannet år gammel jente på Svorkmo i Orkland i Trøndelag.
– Det er helt unikt med slike konfrontasjoner mellom kongeørn og mennesker vi har sett flere steder i Norge de siste par ukene. Vi kjenner ikke til liknende hendelser verken i Norge eller internasjonalt. Den nå avlivede ørnen hadde svært unormal adferd og manglet skyhet overfor mennesker, sier Susanne Hanssen, seniorrådgiver i Miljødirektoratet i en pressemelding.
Hennes kollega Anders Braa fortalte til Rovdyr.org tidligere denne uka at direktoratet har bestilt DNA-analyse av fjær funnet etter sammenstøt mellom menneske og ørn.
Norsk institutt for naturforskning analyserte fredag prøver fra den døde kongeørnen og fjær funnet i Holtålen. Fjærprøven fra Holtålen resulterte ikke i en DNA-profil. Det at fjærprøven ikke fungerte kan skyldes at DNA-et var ødelagt eller at fjæra kommer fra en annen fugleart, heter det i direktoratets pressemelding.
– Vi kan ikke fastslå noe om hva som har skjedd med denne ørnen, men vi ser at adferden likner den vi ser hos fugler oppvokst i fangenskap. Per nå har vi ingen andre teorier som forklarer ørnens unormale adferd, sier Hanssen.
Dramatisk for foreldre og barn
Tonje Jakobsen forklarer til avisa VG at hun lørdag var ute på tunet med de tre barna sine. Hun hørte sønnen skrike, og da hun snudde seg, fikk hun se datteren Oline ligge på bakken med hodet ned. På hodet satt en kongeørn med klørne godt plassert på datterens skuldre.
– «Ring 113!» ropte jeg til eldstesønnen min. «Nå dør hun», tenkte jeg. Det var så mye blod at du så ikke skadeomfanget. Det var en kamp på liv og død. Underveis tenkte jeg at dette klarer jeg ikke. Den slapp ikke, den var for sterk. Jeg tok kvelertak rundt halsen, og til slutt fikk jeg revet henne ut av grepet, forteller Jakobsen til VG.
Jentungen ble sendt til sykehus, hvor hun ble lagt i narkose og undersøkt.
– Jeg var redd for hvor langt klørne hadde kommet inn i hodet, men de hadde heldigvis ikke gått gjennom kraniet. Vi fikk beskjed om at hun hadde vært kjempeheldig, sier Jakobsen til VG.