Bildet øverst i artikkelen viser kongeørna som ble avlivet i Orkland kommune i Trøndelag lørdag. Foto: Per Kåre Vinterdal
Miljødirektoratet og direktoratets feltmannskaper i Statens naturoppsyn har satt i gang arbeidet med å få et sikkert svar på om det er én ørn eller flere ulike individer som har vært involvert i flere konfrontasjoner med mennesker den siste uka.
– Nå skal vi være litt detektiver, rett og slett. Vi skal sende fjær og andre biologiske prøver til Norsk institutt for naturforskning og selve det døde dyret til Veterinærinstituttet for obduksjon, sier Anders Braa, seniorrådgiver ved Miljødirektoratet, til Rovdyr.org.
Unormal adferd
I løpet av fem dager er minst fire personer angrepet av ørn i Norge, noe som har vakt stor oppmerksomhet i norske medier, og dessuten fra utlandet. To hendelser med ørn skjedde i Vang kommune og Lom kommune henholdsvis 3. og 5. september.
Etter dette besluttet direktoratet at Statens naturoppsyn (SNO) skulle få tillatelse til å felle «en kongeørn som viser unormal adferd i kontakt med mennesker», framgår det av Miljøvedtaksregisteret.
Deretter ble personer angrepet i Holtålen og Orkland kommuner i Trøndelag. Ørnen ble avlivet av den lokale viltnemnda i Orkland 7. september. Da hadde ørna først gått til angrep på ei ett år gammel jente, som ble sendt til sykehus som følge av skadene.
Braa sier det er uvisst hvor lang tid det vil ta før det foreligger noe entydig svar på om det er snakk om samme ørneindivid i alle de fire tilfellene.
– SNO er ute for å samle inn fjær og annet de måtte klare å finne som kan sendes til DNA-analyse. Det finnes også godt med bildemateriale etter de sammenstøtene som har skjedd. Såvidt jeg kan forstå er det i hvert fall funnet noen fjær, sier Braa.
Han er relativt optimistisk når det gjelder å få svar på om det er en sammenheng mellom alle de fire hendelsene.
– Jeg tror at sjansen er ganske stor for å få gode sammenligninger mellom angrepene i det sørlige området i Innlandet og det nordlige området i Trøndelag. Jeg ser det har vært en del diskusjon ulike steder om hvorvidt denne ørna kan ha beveget seg 25 mil på ett døgn, og det kan den, sier seniorrådgiveren.
Nødvergerett
Ørna er avlivet etter naturmangfoldslovens paragraf 17. Der står det blant annet at «Vilt kan avlives når det må anses påkrevd for å fjerne en aktuell og betydelig fare for skade på person».
Lovens krav for når nødvergeretten inntreffer for mennesker er med andre ord lavere enn for når husdyreiere kan påkalle seg den samme retten for å berge sine dyr. Dyreeiere kan nemlig bare benytte nødvergeretten «når det må anses påkrevd på grunn av et pågående eller umiddelbart forestående angrep» på husdyr eller tamrein.
Når husdyreiere benytter seg av nødvergeretten, blir det alltid igangsatt politietterforskning.
– Jeg regner med det blir politietterforskning også i denne saken. Det skyldes ikke at det foreligger noen mistanke om noe ulovlig, men fordi det helt rutinemessig blir startet politietterforskning i tilfeller hvor nødvergebestemmelsen er tatt i bruk, sier Anders Braa.
Per Kåre Vinterdal, leder i fallviltgruppa i Orkdal, utførte ørnefellingen lørdag. Han forteller han ble oppringt av Politiet, som ba ham reise ut til stedet hvor ei jente på ett år var blitt skadd etter sammenstøt med en ørn. Han forteller hvordan flere personer hadde forsøkt å jage ørna unna.
– Det var ikke noe problem å forstå dette som en nødvergefelling da jeg sto midt oppe i denne situasjonen. Den fløy rett opp og kom rett ned igjen og oppførte seg truende, sier Vinterdal til Rovdyr.org.
Han leverte skrotten av den felte ørna til Miljødirektoratet mandag og har ikke hatt noen ytterligere kontakt med politiet etter lørdag.