Setten-valp skutt under skadefelling i Sverige

24. april ble en hannulv skutt i Skåne i Sverige. Fellingen skjedde som følge av en rekke angrep på tamdyr i Sør-Sverige det siste året. 

Siden fellingen har svenske myndigheter antatt at ulven det er snakk om er den norskfødte ulven V1116, som har sitt opphav i Setten-reviret i og rundt Aurskog-Høland i Akershus. 

V1116 regnes som genetisk verdifull i den innavlede svensk-norske ulvebestanden, siden den er førstegenerasjons etterkommer av Setten-hannen, som er flyttet to ganger i Norge for å unngå at den skulle bli felt. Setten-hannen antas å være en immigrant fra enten Russland eller Finland.

Nå har Länsstyrelsen i Skåne fått svar på DNA-analyse av ulven, og dermed også bekreftet at det virkelig var V1116 – eller G93-23, som den heter i det svenske overvåkningssystemet – som ble avlivet, opplyser Länsstyrelsen i Skåne i en pressemelding

– Ulven kan knyttes til mer enn 20 angrep på tamdyr i Skåne og Sør-Sverige, og det er dokumentert at ulven har tatt 21 enkeltdyr, sier Tom Espgård, som har jobb som såkalt vilthandläggare hos Länsstyrelsen i Skåne, til Rovdyr.org. 

Både sau, geit og alpakka er blant de skadde og døde tamdyrene. 15 av angrepene har funnet sted siden september, skriver Länsstyrelsen, som påpeker at det er uvanlig med såpass mange angrep fra en og samme ulv.

– Vi antar at den felte ulven har fungert som lederhann i reviret Söderåsen i noen måneder, og dermed har tatt over etter den forrige hannen. Det har ikke vært noen angrep på tamdyr i Skåne etter at ulven ble felt, sier Espgard til Rovdyr.org.

Länsstyrelsen i Skåne vedtok 18. april at ulven skulle kunne avlives gjennom skadefelling. Mannskapet som gjennomførte skadefellingen har jobbet hardt for å å avlivet ulven, skriver Länsstyrelsen i pressemeldingen. Her framgår det også at ulven ble sporet med hund fra en angrepet sau, og kort tid etter kunne den felles.

Gjennom vinteren og våren har Länsstyrelsen vedtatt flere ganger at ulven skal kunne felles. i mars ble et tidligere skadefellingsvedtak opphevet av förvaltningsrätten, framgår det på nettsidene til Länsstyrelsen

En annen ulv som også regnes som genetisk viktig og som har tilknytning til Norge, har den siste tiden også oppholdt seg i Sverige. Ulven det er snakk om er hannen V1157, som i begynnelsen av april ble flyttet fra Dovre til Våler i Innlandet. Denne ulven er påsatt GPS-halsbånd. 

Rovdyr.org har tidligere fått opplyst at V1157 har oppholdt seg i Dalarna, men fredag har ikke Länsstyrelsen i Dalarna noen informasjon om ulvens nåværende tilholdssted, skriver Caroline Dickson, sjef for viltenheten ved Länsstyrelsen i Dalarnas län i en epost.

V1157 ble først påvist i Sverige før jul, og tok seg deretter over til norsk side av grensa, nærmere bestemt til Engerdal, før den gikk en flere måneders runde i ulike deler av Østerdalen og Gudbrandsdalen.

Bildet øverst i artikkelen viser en innsjø i Svalövs kommune i Skåne, hvor sju angrep på tamdyr har funnet sted siden 8. februar, ifølge Länsstyrelsen i Dalarna. Foto: Håkan Dahlström (CC BY 2.0)