Statens naturoppsyn har felt to ulver i Bograngen-reviret

Statens naturoppsyn har felt ei voksen tispe fra helikopter 13.10-tida torsdag. Det er etter alt å dømme snakk om ledertispa i Bograngen-reviret.

Rundt klokka 15.50 er det felt en hannulv fra bakken. Ulven var en voksen hann, som kan være enten en fjorårsvalp eller lederhannen.

Mannskap fra Statens naturoppsyn (SNO) var torsdag på plass i Åsnes kommune i Innlandet for å felle ulv i Bograngen-reviret. Sju personer var involvert i sporing, kartlegging og felling onsdag og torsdag. SNO hadde fra morgenen av spor etter fire ulver.

Det var ei godt voksen ulvetispe som ble felt. Etter tennene å dømme er ulven to-tre år gammel. Alle foto: Svein Egil Hatlevik
Det er etter alt å dømme ledertispa i Bograngen som er felt.

Klima- og miljødepartementet ba tirsdag SNO om å gjennomføre statlig uttak av ulveflokkene i revirene Rømskog og Bograngen. SNO har fått i oppdrag å ta ut inntil seks ulver i Bograngen og inntil ti i Rømskog. 

– Vi følger med på begge områdene. Etter at vi ble tildelt oppdraget, har vi måttet kaste oss rundt og begynt innsatsen i Bograngen. Her er det brukbare forhold, mens det er mye vanskeligere i Rømskog nå, sier Morten Kjørstad, direktør i Statens naturoppsyn, til Rovdyr.org.

Statens naturoppsyn hadde rekvirert helikopter som den første ulven ble felt fra. Under lisensfelling er det allerede felt én ulv i Bograngen-reviret. Den ble felt mandag.

Hannulven som ble felt torsdag var blind på ett øye.

I Åsnes lå snøen ganske fersk torsdag, mens det knapt finnes snø i de delene av Aurskog-Høland og Marker kommuner i Viken hvor Rømskog-ulvene kan felles. Begge revirene regnes som grenserevirer, men i Rømskog-reviret er ulvenes arealbruk større på svensk side enn i Bograngen. 

En ytterligere kompliserende faktor i Rømskog er at reviret grenser mot Setten-reviret i nord, hvor ulvene regnes som genetisk viktige. Derfor ønsker myndighetene å unngå at ulver fra Setten-reviret felles ved en feil.

Direktør i Statens naturoppsyn Morten Kjørstad i samtale med personell i helikopteret,

– Oppdraget ser vanskeligere ut i Rømskog, men det er meldt snø mot slutten av denne uka. Men hvis dyra går over på svensk side, får vi ikke gjort noe så lenge de holder seg der, sier Kjørstad.

I oppdraget fra departementet står det at SNO bør vurdere om de skal knytte til seg lokale jegere i gjennomføringen av oppdraget.

– Vi har kontakt med kommunale skadefellingslag og andre ressurspersoner og vil vurdere framover hvordan vi skal gjennomføre oppdraget, sier Kjørstad.

Til venstre tispa og til høyre hannulven som ble tatt ut av Statens naturoppsyn torsdag.