Vanskelige sporingsforhold i Aurskog, ulv nummer elleve felt i Kynna

Det er felt nok en ulv i Kynnareviret i Innlandet fylke lørdag. Ulven, som er den ellevte på kvota, er felt i Åsnes kommune. Det bekrefter Kristian Noer, talsperson for fellingslaget, overfor Rovdyr.org.

Dermed er det felt til sammen 14 dyr under lisensjakta innenfor ulvesonen, som begynte på årets første dag. De øvrige tre er felt i Aurskog-reviret i Viken fylke.

– Vi kommer til å fortsette å spore, så regner jeg med at kvota blir et resultat av hva vi finner, skriver Noer i en SMS til Rovdyr.org.

Kvota i Kynna var først på åtte dyr, siden på ti. Deretter ble den utvidet til elleve, og er enn så lenge fylt. Kynna-reviret er innrammet av revirene Ulvåa, Hornmoen, Bograngen og Juvberget, og det er om å gjøre at ulver fra feil revir ikke blir felt.

– Vi må sannsynliggjøre at det er Kynna-ulv vi sporer på, og det er helt ok, skriver Noer.

Gammel snø i Aurskog

Talsperson for fellingslaget i Aurskog, Per-Steinar Slang, forteller om dårlige sporingsforhold for hans mannskap. Fellingsområdet for Aurskogreviret ble fredag utvidet i nordlig retning inn mot grensa til Nes kommune.

– Her går det i bestandsregistrering. Vi er i en sporingsfase på gammel snø. Vi vil se an forholdene framover og vil prøve å helgardere eventuelle forøk på felling. Det er krevende med dårlig føre, sier Slang til Rovdyr.org.

Disse to ulvetispene ble felt i Aurskog 1. januar. Foto: Svein Egil Hatlevik

Perioden for felling innenfor ulvesonen strekker seg fram til og med 15. februar, så det er fortsatt godt over en måned igjen. Enn så lenge er det to dyr igjen av ei kvote på fem i Aurskog-reviret. Det antas at både lederhannen og -tispa er felt, i tillegg til en årsvalp.

– Vi har sett overraskende mye ulveaktivitet innen for revirets utbredelsesområde. Vi var ute en en tur med Statens naturoppsyn fredag kveld, så får vi se hva vi lander på med kvote og antall dyr til slutt, sier Slang.

Stort område

Han sier det er mye ulvespor i det som anses å være kjerneområdet i ulvereviret.

– Vi mener det er grunn til å tro at reviret er større enn fellingsområdet som Statsforvalteren har satt. Det er ingen sitter med den fulle oversikten over reviret. Det var yngling både i fjor og i forfjor, og det er vanlig å regne rundt åtte dyr per yngling, så det er god grunn til å regner med at det er flere dyr enn det hittil er gitt kvote på, sier Slang.

Klima- og miljødepartementet ga like før jul klarsignal til at alle ulvene i revirene Kynna og Aurskog kan felles.

I fjor høst vedtok rovviltnemndene i Hedmark (rovviltregion 5) og i Oslo, Akershus og Østfold (rovviltregion 4) at fem flokker innenfor ulvesonen skulle kunne skytes, men departementet ville ikke tillate jakt i flokkene Hernes, Rømskog og Hornmoen.

Bildet øverst i artikkelen viser Per-Steinar Slang. Foto: Svein Egil Hatlevik