Slik gikk det på første dag under gaupejakta

Det er hittil skutt minst sju gauper under kvotejakta som begynte mandag. Det viser en oversikt fra Miljødirektoratets Rovbase. 

På jaktas første dag er det felt to hunngauper i Sunndal og Surnadal kommuner i Møre og Romsdal, ett hunndyr i Nord-Aurdal i Innlandet og ei hanngaupe i Vefsn i Nordland. I Trøndelag er det felt hanngaupe i Rennebu og Steinkjer kommuner, i tillegg til ett hunndyr i Orkland kommune. 

Det er åpnet for jakt på 82 gauper i seks av de åtte rovviltregionene i Norge. Det er bare i Hedmark (region 5) og i Oslo, Akershus og Østfold (region 4) at det ikke åpnes for kvotejakt. 

Det kan felles maks 32 hunndyr totalt i hele landet. Kvotejakt på gaupe starter 1. februar og varer til 31. mars.

Geir Snefjellå har vært på gaupejekt i Vefsn kommune i Nordland. Han er styremedlem i Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk sitt lokallag på Helgeland. Selv kommer han fra Rana kommune, rundt ti mil nord for der han jaktet i Vefsn.

Hanngaupe på 16 kilo felt i Vefsn i Nordland og finskstøveren Pippi. Foto: Geir Snefjellå

– Vi hadde ett dyr på kvote i Rana, men den ble påkjørt noen dager før jaktstart og trukket fra kvota. Men det er mye sporaktivitet ellers i Rana, og vi har kontroll på to ulike familiegrupper. Det er en god del enkeltgauper også, så jeg er urolig for neste beitesesong, sier Snefjellå.

Han er selv sauebonde med rundt 150 vinterfôra dyr og forteller om økende tap til gaupe de siste tre-fire årene.

– Siden jaktlaget i Vefsn manglet hund, tok jeg med Pippi en finskstøver på ni måneder. Da gikk det greit å få felt gaupa, selv om det ikke var de beste sporingsforholdene, sier Snefjellå.

Det er kvote på til sammen sju dyr i Nordland, og gjenstående kvote er nå fem dyr etter at den påkjørte og den som ble felt i Vefsn er trukket fra. 

– Det har generelt vært lite snø i Nordland i vinter, og nå er det lenge siden det har snødd, så det er vanskelig å finne ferske spor. Vi har et lite håp om at det kan bli omfordeling av kvote litt seinere ut i jakta, slik at vi kan få felt noen i Rana, sier Snefjellå.

Bildene øverst i artikkelen viser gaupa felt i Rennebu (hanndyr på rundt 12 kilo) og en annen felt i Steinkjer (hanndyr på rundt 19 kilo). Begge foto: Privat