Én ulv felt i Aurskog tirsdag, gjenstående kvote er på tre dyr

Det er felt én ulv i Aurskog-reviret i Viken tirsdag, melder Statsforvalteren i Viken ved 11.40-tida. Det er snakk om ei tispe på 20,6 kilo.

– Det finnes flere ulver i området, men nå trenger mannskapene noen hviledager, sier Per-Steinar Slang, talsperson for fellingslaget i Aurskog, onsdag.

– Det har vært en imponerende innsats og dugnadsånd blant mannskapene, som har arbeidet døgnet rundt. Lisensfellingslaget arbeider kontinuerlig med bestandsregistrering, sier han.

Denne tispevalpen ble felt i Aurskog-reviret tirsdag. Foto: Fellingsmannskapet i Aurskog

Tirsdag ble lisensfellingskvota for ulv i Aurskog-reviret i Viken økt til til sammen sju individer. Gjenstående kvote er på tre dyr.

Kvoteutvidelsen skjeddet etter at det var falt snø flere dager i Aurskog-traktene, som gjør sporing vesentlig enklere.

Det er Statsforvalteren, tidligere Fylkesmannen, i Oslo og Viken som har myndighet til å endre kvota i reviret. Kvota var opprinnelig på to dyr, men er blitt utvidet i flere omganger.

«På bakgrunn av nye opplysninger om at det kan være inntil fire dyr igjen i jaktområdet, har Statsforvalteren midlertidig økt kvoten med to dyr. […] Statsforvalteren vil vurdere kvoten fortløpende. Samtidig vil innsamlede DNA-prøver hasteanalyseres, for å få et best mulig kunnskapsgrunnlag», het det i en melding tirsdag formiddag før ulvefellingen.

Det er også felt elleve ulver i Kynna-reviret i Innlandet i år. Dermed er også kvota fylt enn så lenge i Kynna, etter at den også her er blitt utvidet i flere runder. Til sammen er det altså felt 14 ulver på lisens innenfor ulvesonen etter at fellingsperioden begynte 1. januar. Perioden går fram til og med 15. februar.

Jan Huseklepp Wilberg, fagansvarlig ulv i Statens naturoppsyn, sier Rovdyr.org det har krevende snøforhold hittil i sporingssesongen, som går fra og med oktober til og med mars.

– Det har vært lite data fra før romjula, da det kom litt snø. Vi regner med at de tre dyra som er felt hittil i Aurskog er lederdyra og en valp. Dette kommer det snart DNA-svar på. Etter at de første dyra ble felt, har det vært sporing på minst én ulv nord i jaktområdet og minst én i sør, så derfor har Statsforvalteren utvidet kvota, sier Wilberg.

Klima- og miljødepartementet ga like før jul klarsignal til at alle ulvene i revirene Kynna og Aurskog kan felles.

I fjor høst vedtok rovviltnemndene i Hedmark (rovviltregion 5) og i Oslo, Akershus og Østfold (rovviltregion 4) at fem flokker innenfor ulvesonen skulle kunne skytes, men departementet ville ikke tillate jakt i flokkene Hernes, Rømskog og Hornmoen.

Bildet øverst i artikkelen viser flaggliner i Aurskog-Høland tidligere i år. Foto: Fellingslaget i Aurskog