Bjørn felt i Stor-Elvdal: – Effektivt og uten byråkrati

Fredag morgen ble en hannbjørn felt ved Fosslia i Stor-Elvdal kommune i Innlandet. Bjørnen veide 112 kilo og er rundt fire år gammel. Det var avisa Alvdal midt i væla som først meldte om hendelsen.

– Det er en åtte-ti søyer som er tatt av bjørn. Den første av dem ble funnet i går kveld rundt klokka 10. Statsforvalteren fikk tilsendt bilde av søya og det kunne stadfestes ut fra bildet at den var revet av bjørn, sier skadefellingsleder i Stor-Elvdal kommune Tord Strand til Rovdyr.org.

Bjørnen ble felt ved sjutida fredag morgen. Skadefellingsmannskapet rykket ut med hundeekvipasjer på ferske spor natt til fredag, noe som var avgjørende for at oppdraget skulle kunne løses på en effektiv måte, ifølge Strand.  

– Det har vært et veldig godt hundearbeid. Denne gangen var det noen norsk elghund grå som var mest delaktige. Hundene er nøkkelen til suksess, sier skadefellingslederen. 

Det kommunale skadefellingslaget består av snaut 20 personer som har bygget opp mye erfaring på både ulv, jerv og bjørn over flere år og som har lagt ned stor innsats i å knytte til seg gode hundeekvipasjer.

– De siste årene har det løsnet hva angår å få raskere fellingstillatelser. Da øker effektiviteten veldig. Det er mindre byråkrati, og da kan vi utnytte ferske spor, noe som gir høyere sannsynlighet for å lykkes, sier Strand.

Bjørnen er den fjerde som tas ut på skadefelling i Norge i år. De andre bjørnene det er snakk om er:

  • 25. juni: Hannbjørn felt i Grong i Trøndelag. Vekt var 141,5 kilo og alder er vurdert til fem år
  • 15. juni: Hannbjørn felt i Løten i Innlandet. Vekt var 117 kilo og alder er ukjent. 
  • 1. juni: Hunnbjørn felt i Sør-Varanger i Troms og Finnmark. Vekt er ukjent og alder er vurdert til 1,5 år. 

Bildet øverst i artikkelen viser bjørnen felt i Stor-Elvdal 1. juli. Foto er tatt av Skadefellingslaget i Stor-Elvdal og benyttes med tillatelse fra opphavsrettseier.