Slik har det gått under første dag av gaupejakta

Onsdag var første dag av kvotejakt på gaupe i 2023. Det er åpnet for kvotejakt på gaupe i tre av landets åtte rovviltregioner med ei samlet kvote på 51 gauper, hvorav inntil 15 hunndyr.

Det er felt 19 gauper første jaktdagen, hvorav 10 hunndyr.

Stoppet i Midt-Norge

I Rovviltregion 6 (Møre og Romsdal og Trøndelag) ble det felt 13 gauper første dagen av årets kvotejakt. Alle ble skutt i Trøndelag, opplyser seniorrådgiver Marte Synnøve Lilleeng hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Region 6 hadde en startkvote på 22 gauper totalt, hvorav inntil fire hunndyr. Ved ni-tida torsdag hadde fortsatt ikke Statsforvalteren fått inn alle opplysninger om kjønn på de ulike felte gaupene, og til da var minst seks voksne hunndyr registrert felt.  

Dermed er kvotejakta stoppet i hele region 6, bortsett fra i områder med kvotefri jakt. I Trøndelag er det kvotefri jakt i Oppdal og Rørøs. Det er også kvotefri jakt i sørvestlige områder av Møre og Romsdal, utenfor forvaltningsområdet for gaupe i fylket.

OPPDATERING 2. februar klokka 14.15: Statsforvalteren i Trøndelag har sendt ut en pressemelding om at det er behov for å se på rutinene for å forhindre at det skytes flere hunndyr enn hva kvotene åpner for.

Onsdag er det felt to gauper i rovviltregion 2 (Aust-Agder, Vestfold, Telemark og Buskerud). Begge er hunndyr. Dermed er kvotejakta stoppet i det nordligste jaktområdet i regionen, opplyser seniorrådgiver Olav Thøger Haaverstad hos Statsforvalteren i Viken. Kvota i region 2 er på 17 gauper, hvorav inntil seks hunndyr.

Fire i Oppland

I Rovviltregion 3 (Oppland) er det onsdag skutt fire gauper. 

– Det er i dag felt en hanngaupe i Nordre Land, en hanngaupe i Ringebu, ei hunngaupe i Øyer og en hanngaupe i Gausdal. Gjenværende kvote totalt er 6 dyr, hvorav 3 hunndyr. Av denne kvoten kan maksimalt 1 dyr felles i forvaltningsområdet for gaupe, meldte Statsforvalteren i Innlandet via sin SMS-varslingstjeneste for gaupejegere onsdag kveld.

Kvota i region 3 er satt til ti gauper, hvorav inntil fire hunndyr.

Kvotejakt på gaupe kan begynne 1. februar og avsluttes når kvota for de ulike kvotejaktsområdene er fylt, eller senest 31. mars.

I fjor vinter var den totale kvoten i Norge på 74 gauper, og 67 gauper ble belastet kvota. Når kvota ikke ble helt fylt, skyldtes det at jakta ble stanset i flere områder fordi hunndyrkvoten var blitt fylt opp.

Bildet øverst i artikkelen viser ei hunngaupe på 15,5 kilo felt 1. februar i Steinkjer kommune i Trøndelag. Foto: Privat