Skadefelling i Rollag: – Hunden var nøkkelen

– Hunden var nøkkelen til hele fellingen. Det har vært stålos og ganglos om hverandre før bjørnen ble felt på en sakte ganglos som glei inn på post etter en stund, sier Haakon Borgen, regional fellingsleder, til Rovdyr.org tirsdag kveld. 

Det var ved halv fem-tida tirsdag at bjørnen ble felt i Rollag kommune i den delen av Viken fylke som tidligere har tilhørt Buskerud. Bjørnen var en ung hann på 106 kilo.  

– Det har vært veldig bra hundearbeid hele natta. Det er snakk om en veldig rutinert bjørnehund som det bare i fjor ble skutt ti bjørner for i Sverige, en norsk elghund grå. Hunden fått noen bitt under prosessen og ble sendt til veterinær, men virker veldig upåvirket av det, sier Borgen. 

Statsforvalteren i Oslo og Viken vedtok skadefellingstillatelse mandag på én bjørn i Rollag, Sigdal og Fledsberg kommuner.  

Bjørnetatt søye i Rollag i Viken. Juret er revet av. Foto her og øverst i artikkelen: Statens naturoppsyn

Bjørnen ble oppdaget under direkte angrep på sau mandag kveld rundt klokka 22. Den tok to søyer som den rev juret av, og en av dem var fortsatt i live. I tillegg var det blitt funnet to bjørnetatte lam tidligere på dagen. 

– I Flå kommune er det for ikke så lenge siden funnet bjørnetatte dyr som er slått skikkelig, sånn de som regel ikke trenger avliving. Siden ser bjørnen ut til å blitt mer hardere på å rive juret av sauene. Det er mye fett i juret som bjørner liker å spise. Det fører til mer lidelse for sauene når de blir gående med avrevet jur, sier Borgen.

– Det vi har sett nå nylig minner mer om skadeomfanget man får fra en ungulv. Inntrykket man sitter igjen med er av et dyr som er i ferd med å lære seg jakt, sier han. 

Tirsdag kveld var fortsatt folk ute i området og lette etter andre sauer som muligens kan være skadd.

– Vi mistenker at bjørnen er den samme som er sett mange steder på Østlandet i det siste, men slikt er jo aldri godt å vite sikkert. Vi kjenner ikke til flere bjørner som per nå oppholder seg i gamle Buskerud fylke, sier Borgen.

Han kan opplyse at det for øvrig har vært rolig i med tanke på rovdyrskader i nærheten i det siste. 

– Det var mistanke om litt ulvetrafikk tidligere i sommer, men det er blitt stille igjen, sier fellingslederen. 

Natt til fredag ble en hannbjørn på rundt 100 kilo skutt i Verdal i Trøndelag, kunne Trønder-Avisa meddele nylig. Det var funnet til sammen 15 kadavre fra sau og lam, som trolig bjørnen har revet.

Forrige uke avslo Statsforvalteren i Troms og Finnmark en søknad om skadefelling av bjørn i Bardu kommune.