Sauebønder i Grong lettet over at binne som har tatt sau i årevis er skutt – men tapene fortsetter

Det var med stor lettelse at sauebøndene Tor Arne Olsen og Randi Lund i Grong i Trøndelag tirsdag fikk svar på DNA-tester av ei bjørnebinne som ble felt natt til fredag.

Analyseresultatene viste nemlig at bjørnen var individet NT46, som har har hatt tilhold i området i mange år – og som har forvoldt store tap av sau.

– Binna har vært her siden 2008, da ble mora skutt. Siden har vi hatt DNA-dokumentasjon på at hun har vært her hvert år, med unntak av to av årene, sier Olsen til Rovdyr.org.

– Dette er det verste vi opplever i bjørnens fotspor, nemlig at vi finner sauer som denne som vi fant idag. Hun lever, men jur og brystfett er spist. Det er forferdelige lidelser, sier Tor Arne Olsen. FOTO: Aune Gård Da

Beiteområdene som sauebøndene benytter seg av Grong ligger utenfor det bjørneprioriterte området i Trøndelag, og her skal beitedyra ha forrang foran bjørnen. Men siden bestandsmålet for bjørn ikke er oppnådd, har det vært vanskelig å få skadefellingstillatelser i områder hvor det er kjent at det finnes hunndyr.

Det var allerede kjent at den felte binna ikke hadde små unger, siden hun ikke hadde melk i pattene sine.

– Det er lettelse at binna er felt, det er ingen tvil om det. Med en gang bjørneangrepene begynner, kjenner du det over hele kroppen, en vond følelse. Det er en to-tre bruk her som har slitt i mange år med disse tapene. I år bestemte vi oss for at vi skal gjøre alt vi kan for at vi skal kunne ha dyra på ute beite, sier Olsen. 

For noen uker siden hadde beitebrukerne besøk av Klima- og miljødepartementet, Landbruks- og matdepartementet og Fylkesmannen. (Bildet øverst i artikkelen.)

Da holdt Olsen en appell, hvor han blant annet spurte «Hvor er menneskets plass i forvaltningas tanker? Ser dere all elendigheta som ligger igjen i sporene etter møtet med forvaltninga? Ser dere at enkelte går til grunne og må få behandling hos psykolog i flere år etter at de har blitt presset til å legge ned livsverkene sine?»

LES OGSÅ: Statsministeren må rydde opp i manglende bjørneforvaltning

Hittil i år har Olsen kunnet påvise 34 døde sauer på beite. 19 av dem er dokumentert tatt av bjørn, mens elleve er blitt påkjørt av toget, noe som trolig har skjedd etter at dyra er blitt jaget eller skremt av bjørn. Det ble også i forrige uke felt en hannbjørn i Grong kommune.

Olsen sier han er blitt underrettet på telefon fra kommunalt skadefellingspersonell om at det tirsdag kveld er blitt innvilget skadefellingsløyve på enda en bjørn etter at ei søye ble funnet med opprevet jur på Harran like i nærheten. Søya måtte avlives.

Slik ser det ut når bjørnen har spist juret av ei søye mens hun fortsatt var i live. Søya måtte avlives. Foto: Aune Gård DA